27.11.2012

Sałatka z paluszkami krabowymi

Skład:
150 g paluszków krabowych
100 g ryżu (u mnie brązowy)
puszka kukurydzy
2 jajka
pół czerwonej papryki
1 ząbek czosnku
pół czerwonej cebulki
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu (mniej dietetyczna wersja)
przyprawy (u mnie zielona cubrzyca, pieprz ziołowy, koperek)

Przygotowanie: Gotujemy ryż według zaleceń z opakowania i jajka (na twardo). Ryż łączymy z pokrojonymi paluszkami i jajkiem. Dodajemy kukurydzę, posiekaną paprykę, cebulę i czosnek. Dodajemy jogurt, majonez, przyprawiamy do smaku i mieszkamy. 

Ciasto marchewkowe

Skład: 
suche
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanka otrębów pszennych
0/5 łyż. proszku do pieczenia
0/5 łyż. proszku do pieczenia
1 łyż. cynamonu
mokre
3 jajka
0/5 szklanki mleka
3 łyżki oliwy
1/3 szklanki cukru (u mnie brązowy lub syrop z agawy)
1,5 szklanki utartej marchwi (małe oczka)
+ bakalie (orzechy, rodzynki, żurawina, słonecznik)


Przygotowanie:  Małą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre (składniki dodajemy według spisu składników). Suche przesypujemy do mokrych i mieszamy. Masę przelewamy do keksówki. Pieczemy przez 40 min w 190 st. Podajemy np. z jogurtem naturalnym.