10.11.2012

Kurczak w kukurydzianej panierce.

 Na rys. mój obiadek, czyli kurczak w kukurydzianej panierce z brokułami i sosem jogurtowo-czosnkowy.


Skład:
120 g kurczaka
2-3 łyżki musztarda dijon
zielona cubrzyca 
pieprz ziołowy
garść płatków kukurydzianych
1-2 łyżki otrębów pszennych

Przygotowanie: Kroimy kurczaka w paski (koło 0.5 cm). Mieszkamy musztardę razem z przyprawami. Marynujemy kurczaka w musztardzie (wstawiamy do lodówki na 2 godziny). Kruszymy płatki kukurydziane na drobno i łączymy z otrębami. Obtaczamy w nich zamarynowanego kurczaka, kładziemy na papierze do pieczenia i pieczemy w piekarniku 20-25 min w 190 st.



08.11.2012

"50 twarzy Greya" E.L. James

50 twarzy Greya - E L James

Opis: Niewinna studentka literatury i przystojny, bogaty biznesmen, który może wydawać się spełnieniem marzeń. Uległa dziewczyna i wprowadzający ja w tajniki perwersyjnego seksu dojrzały mężczyzna. Demoniczne pożądanie i budzące przerażenie tajemnice. 

Opinia: Ciekawa, pełna erotyzmu książka.Czyta się ją z zapartym tchem, rumieniec za rumieńcem. Polecam!

Ocena: 6/6

Crumble z truskawkami w jogurcie


Skład:
4 płaskie łyżki mąki pszenno-razowej
2 łyżki płatków owsianych
1 łyżka masła
7-8 truskawek
1-2 łyżki syropu z agawy/ brązowego cukru/ miodu
jogurt naturalny

Przygotowanie: Truskawki pokroić i ułożyć na dnie foremki, polać syropem z agawy. Płatki owsiane, mąkę i masło połączyć i posypać owoce. Zapiekać w gorącym piekarniku przez 20 min w 190 st.

Crumble z jabłkami i cynamonem

Skład:
3 płaskie łyżki mąki pszenno-razowej
3 łyżki płatków owsianych
1 duże jabłko
1/2 łyżeczka cynamonu
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka syropu z agawy/ brązowego cukru/ jakiś słodzik

Przygotowanie: Jabłka obrać pokroić w kostkę, polać syropem, a później ułożyć na dnie foremki (wychodzi jakieś 3/4 foremki).  Płatki owsiane,mąkę i syrop połączyć i posypać owoce wraz z pestkami dynii. Zapiekać w gorącym piekarniku koło 20-25 min w 190 st.

Placuszki Nigelli

Skład: (20 placuszków)
200 g serka śmietankowego
3 jajka (białka i żółtka osobno)
3 łyżki mąki pszennej (typ 2000)
1-2 łyżki syropu z agawy/ miodu
1 łyżeczka cukru waniliowego/ aromatu waniliowego

Przygotowanie: W jednej misce wymieszać serek z żółtkami, mąką, syropem i cukrem waniliowym. w drugiej ubić białka na sztywną masę. Białka wymieszać z masą serową tak , aby zachować ich puszystość. Smażyć na beztłuszczowej patelni. Podawać z jogurtem i dżemem.